Polenta z jajkami, boczkiem i kaszanką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2068
Składniki:
- 30 g kaszanki
- 25 g wędzonego boczku
- 4 rzodkiewki
- 2 jajka
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Na polentę:
- 250 mąki kukurydzianej
- 1,5 l wody
- 1 łyżeczka soli
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody.
Przygotować polentę: wodę zagotować w rondlu z solą. Do zagotowanych składników wsypywać stopniowo mąkę kukurydzianą i mieszać drewnianą łyżką do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz.
Boczek z kaszanką pokroić na małe kawałki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym dodać do tego rzodkiewkę pokrojoną w cienkie talarki. Całość smażyć jeszcze przez 1,5 minuty, po czym dodać do polenty na talerzu.
Jajka wbić na 1 l gotującej się wody w rondlu i gotować do chwili ścięcia się samych białek jaj. Wtedy łyżką cedzakową odcedzić je i dodać do reszty. Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki
Przygotować polentę: wodę zagotować w rondlu z solą. Do zagotowanych składników wsypywać stopniowo mąkę kukurydzianą i mieszać drewnianą łyżką do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz.
Boczek z kaszanką pokroić na małe kawałki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym dodać do tego rzodkiewkę pokrojoną w cienkie talarki. Całość smażyć jeszcze przez 1,5 minuty, po czym dodać do polenty na talerzu.
Jajka wbić na 1 l gotującej się wody w rondlu i gotować do chwili ścięcia się samych białek jaj. Wtedy łyżką cedzakową odcedzić je i dodać do reszty. Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki
Komentarze (0)