Polenta z jajkami, boczkiem i kaszanką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2068
Polenta z jajkami, boczkiem i kaszanką
fot. ultrakml / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g kaszanki
  • 25 g wędzonego boczku
  • 4 rzodkiewki
  • 2 jajka
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Na polentę:
  • 250 mąki kukurydzianej
  • 1,5 l wody
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody.

Przygotować polentę: wodę zagotować w rondlu z solą. Do zagotowanych składników wsypywać stopniowo mąkę kukurydzianą i mieszać drewnianą łyżką do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz.

Boczek z kaszanką pokroić na małe kawałki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym dodać do tego rzodkiewkę pokrojoną w cienkie talarki. Całość smażyć jeszcze przez 1,5 minuty, po czym dodać do polenty na talerzu.

Jajka wbić na 1 l gotującej się wody w rondlu i gotować do chwili ścięcia się samych białek jaj. Wtedy łyżką cedzakową odcedzić je i dodać do reszty. Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów