Smardze z jajecznicą i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2144
Smardze z jajecznicą i szpinakiem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g świeżych smardzy
  • 3 łyżki masła
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • Jajecznica:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka 2%
  • 1 łyżka mąki pszennej

Opis przygotowania:

Szpinak umyć i osączyć z wody. Smardze oczyścić z piasku, umyć pod bieżąca wodą, osaczyć z jej nadmiaru i naciąć lekko nożem na całej długości z jednej strony. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać przygotowane smardze, oprószyć je szczyptą soli i smażyć przez około 10-15 minut na średnim ogniu. Następnie dodać do tego szpinak i smażyć razem jeszcze przez minutę.

Przygotować jajecznicę: jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli, pieprzu i dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepanymi składnikami zalać składniki na patelni Wszystko posypać tartym parmezanem. Składniki smażyć do chwili, aż jajka się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów