Smardze z jajecznicą i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2396
Składniki:
- 250 g świeżych smardzy
- 3 łyżki masła
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka tartego parmezanu
- pęczek świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
- Jajecznica:
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka 2%
- 1 łyżka mąki pszennej
Opis przygotowania:
Szpinak umyć i osączyć z wody. Smardze oczyścić z piasku, umyć pod bieżąca wodą, osaczyć z jej nadmiaru i naciąć lekko nożem na całej długości z jednej strony. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać przygotowane smardze, oprószyć je szczyptą soli i smażyć przez około 10-15 minut na średnim ogniu. Następnie dodać do tego szpinak i smażyć razem jeszcze przez minutę.
Przygotować jajecznicę: jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli, pieprzu i dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepanymi składnikami zalać składniki na patelni Wszystko posypać tartym parmezanem. Składniki smażyć do chwili, aż jajka się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz.
Przygotować jajecznicę: jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli, pieprzu i dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepanymi składnikami zalać składniki na patelni Wszystko posypać tartym parmezanem. Składniki smażyć do chwili, aż jajka się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)