Smardze w sosie kawowym i ananasem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2447
Smardze w sosie kawowym i ananasem
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 smardze
  • 2 łyżki ananasa w zalewie (kostka)
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka krojonej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • Na sos kawowy:
  • 2,5 łyżeczki mielonej kawy Tchibo
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 filiżanka wody
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao

Opis przygotowania:

Grzyby dokładnie oczyścić, umyć, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać pokrojona natkę zielonej pietruszki, dodać pokrojone smardze, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos kawowy: zagotować wodę w czajniku i zaparzyć nią kawę w filiżance. Następnie kawę przecedzić przez sitko i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Do przelanego naparu z kawy wsypać mąkę ziemniaczaną, kakao i cukier brązowy. Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i przelać na usmażone wcześniej grzyby.

Ananasa osączyć z zalewy, zmiksować mikserem i dodać do potrawy. Całość udekorować gałązkami świeżego rozmarynu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów