Smardze w sosie kawowym i ananasem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2447
Składniki:
- 4 smardze
- 2 łyżki ananasa w zalewie (kostka)
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 łyżka krojonej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- Na sos kawowy:
- 2,5 łyżeczki mielonej kawy Tchibo
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 filiżanka wody
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
Opis przygotowania:
Grzyby dokładnie oczyścić, umyć, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać pokrojona natkę zielonej pietruszki, dodać pokrojone smardze, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos kawowy: zagotować wodę w czajniku i zaparzyć nią kawę w filiżance. Następnie kawę przecedzić przez sitko i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Do przelanego naparu z kawy wsypać mąkę ziemniaczaną, kakao i cukier brązowy. Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i przelać na usmażone wcześniej grzyby.
Ananasa osączyć z zalewy, zmiksować mikserem i dodać do potrawy. Całość udekorować gałązkami świeżego rozmarynu.
Przygotować sos kawowy: zagotować wodę w czajniku i zaparzyć nią kawę w filiżance. Następnie kawę przecedzić przez sitko i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Do przelanego naparu z kawy wsypać mąkę ziemniaczaną, kakao i cukier brązowy. Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i przelać na usmażone wcześniej grzyby.
Ananasa osączyć z zalewy, zmiksować mikserem i dodać do potrawy. Całość udekorować gałązkami świeżego rozmarynu.
Komentarze (0)