Chilaquiles z jajecznicą i sosem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1581
Składniki:
- 200 ml sosu meksykańskiego
- 4 jajka
- 2 chrupkie tortille
- 2 łyżki mleka 2%
- 2 rzodkiewki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki grubo tartego parmezanu
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki letniej wody
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Rzodkiewkę pokroić w cienkie plastry. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Następnie tortillę skropić letnią wodą i smażyć ja na rozgrzanej patelni bez tłuszczu do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć ją z ognia i wyłożyć na talerz. Sos meksykański przelać na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i doprowadzić go do wrzenia na średnim ogniu. Potem ściągnąć go z ognia i polać nim tortillę. Jajka wbić do kubka, zalać je mlekiem, wsypać do tego mąkę kukurydzianą, dobrze rozmieszać widelcem, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i przelać na rozgrzany olej na patelni. Składniki na patelni smażyć do chwili, aż się zetną. Wówczas ściągnąć je z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać grubo tartym parmezanem oraz pokrojonymi wcześniej warzywami.
Komentarze (0)