Chilaquiles z jajecznicą i sosem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1581
Chilaquiles z jajecznicą i sosem
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 ml sosu meksykańskiego
  • 4 jajka
  • 2 chrupkie tortille
  • 2 łyżki mleka 2%
  • 2 rzodkiewki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki grubo tartego parmezanu
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Rzodkiewkę pokroić w cienkie plastry. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Następnie tortillę skropić letnią wodą i smażyć ja na rozgrzanej patelni bez tłuszczu do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć ją z ognia i wyłożyć na talerz. Sos meksykański przelać na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i doprowadzić go do wrzenia na średnim ogniu. Potem ściągnąć go z ognia i polać nim tortillę. Jajka wbić do kubka, zalać je mlekiem, wsypać do tego mąkę kukurydzianą, dobrze rozmieszać widelcem, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i przelać na rozgrzany olej na patelni. Składniki na patelni smażyć do chwili, aż się zetną. Wówczas ściągnąć je z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać grubo tartym parmezanem oraz pokrojonymi wcześniej warzywami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów