Tortilla z polędwicą wedzoną, papryką i awokado
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2254
Składniki:
- 30 g wędzonej polędwicy wołowej
- 2 placki tortilli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 awokado
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki suszonych płatków chili
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, zmiażdżyć widelcem razem z sokiem z limonki i pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki. Zmiażdżone składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i dokładnie wymieszać. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Placki tortilli namoczyć ciepłą wodą, potem przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z jednej strony przez 40 sekund. Usmażone ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz, wyłożyć rozdrobnioną na kawałki polędwicę wołową oraz zmiażdżone awokado. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i zeszklić na niej pokrojoną cebulą i czosnek. Do zeszklonych składników dodać suszone patki chili, pokrojoną paprykę i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty na małym ogniu. Smażone składniki doprawić do smaku przyprawami, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)