Jajecznica z orzechami, papryką i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2224
Jajecznica z orzechami, papryką i szpinakiem
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki oleju
  • 2 pęczki świeżego szpinaku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Jeden pęczek szpinaku wyłożyć na talerz, a kolejny posiekać drobno. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić drobno. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać tłuczone orzechy laskowe, pokrojoną papryczkę, dobrze wymieszać i smażyć przez 30 sekund. Potem dodać do tego pokrojony wcześniej szpinak i smażyć razem przez 1 minutę. Następnie jajka wbić do kubka, roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą i dodać do smażonych składników na patelni. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż jajka się zetną. Wtedy całość ściągnąć z ognia i dodać do szpinaku na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów