Jajecznica z orzechami, papryką i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2473
Składniki:
- 4 jajka
- 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
- 2 łyżki oleju
- 2 pęczki świeżego szpinaku
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Jeden pęczek szpinaku wyłożyć na talerz, a kolejny posiekać drobno. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić drobno. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać tłuczone orzechy laskowe, pokrojoną papryczkę, dobrze wymieszać i smażyć przez 30 sekund. Potem dodać do tego pokrojony wcześniej szpinak i smażyć razem przez 1 minutę. Następnie jajka wbić do kubka, roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą i dodać do smażonych składników na patelni. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż jajka się zetną. Wtedy całość ściągnąć z ognia i dodać do szpinaku na talerzu.
Komentarze (0)