Baranek wielkanocny
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 8151
Składniki:
- 125 g masła
- 130 g cukru pudru
- 350 g maki krupczatki
- 50 g rodzynek
- 20 g drożdży
- 3 łyżki miodu
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- bułka tarta do posypania formy
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
Opis przygotowania:
Masło utrzeć z miodem, cukrem pudrem, żółtkiem i solą, dodać następnie opakowanie cukru waniliowego. Rozrobić drożdże z trzema łyżeczkami ciepłego mleka i dodać do ucieranego masła. Całość ucierać do 2 minut. Do całości dodać mąkę i pozostałe ciepłe mleko, wsypać rodzynki i wyrobić na dość wolne ciasto. Ciasto wlać do specjalnej foremki baranka, którą wcześniej smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto piec równomiernie z obu stron formy w temperaturze do 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu obsypać baranka cukrem pudrem.
Komentarze (0)