Słonecznik ryżowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1078
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
- 2 zielone ogórki szklarniowe
- 2 słodkie jabłka
- 2 duże pieczarki
- 2 cebule
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
- pieprz ziołowy
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa jabłka oraz pieczarki umyć i osaczyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody ugotować na sypko i odparować. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowany wcześniej ryż, dobrze wymieszać i smażyć razem pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie smażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Ogórki obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonych ogórków. Dodać do tego posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość skropić sokiem cytrynowym i dodać do składników na talerzu. Następnie pieczarki obrać z błony, usunąć trzpień oprószyć szczyptą soli, pieprzem ziołowym, rozmarynem i smażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju na patelni do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)