Słonecznik ryżowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1078
Słonecznik ryżowy
fot. indigotimbre / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • 2 zielone ogórki szklarniowe
  • 2 słodkie jabłka
  • 2 duże pieczarki
  • 2 cebule
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • pieprz ziołowy
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa jabłka oraz pieczarki umyć i osaczyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody ugotować na sypko i odparować. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowany wcześniej ryż, dobrze wymieszać i smażyć razem pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie smażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Ogórki obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonych ogórków. Dodać do tego posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość skropić sokiem cytrynowym i dodać do składników na talerzu. Następnie pieczarki obrać z błony, usunąć trzpień oprószyć szczyptą soli, pieprzem ziołowym, rozmarynem i smażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju na patelni do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów