Miks ryżowy z pieczarkami i parmezanem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1704
Składniki:
- 20 g pieczarek
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- pęczek świeżego szpinaku
- pieprz
- sól
- pieprz
- Miks:
- 2 łyżki sezamu
- 1 szklanka brązowego ryżu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
Opis przygotowania:
Szpinak oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Pieczarki obrać z błony i pokroić w cienkie plastry.
Przygotować miks: ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego i jeszcze gorącego ryżu wlać oliwę z oliwek, wsypać mielone nasiona chia, sezam, całość dobrze ubić tłuczkiem i przełożyć na talerz.
Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej pieczarki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.
Wszystko posypać tartym parmezanem i udekorować świeżym szpinakiem.
Przygotować miks: ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego i jeszcze gorącego ryżu wlać oliwę z oliwek, wsypać mielone nasiona chia, sezam, całość dobrze ubić tłuczkiem i przełożyć na talerz.
Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej pieczarki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.
Wszystko posypać tartym parmezanem i udekorować świeżym szpinakiem.
Komentarze (0)