Pudding ryżowy z migdałami, kardamonem i szafranem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2137
Pudding ryżowy z migdałami, kardamonem i szafranem
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4,5 szklanki wody
  • 3 łyżki wrzącej wody
  • 2 strąki kardamonu
  • 2 łyżeczki wody różanej
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka suszonego szafranu
  • 1 łyżka tłuczonych pistacji
  • 0,5 szklanki płatków migdałowych

Opis przygotowania:

Strąki kardamonu rozgnieść w moździerzu i wymieszać je z wodą różaną. Szafran przełożyć do kubka, zalać go 3 łyżkami wrzącej wody, zasypać 1 łyżeczką cukru i dokładnie wymieszać. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 3 szklankami wody i ugotować do miękkości. Kiedy ryż zmięknie, wsypać do niego pozostały cukier, płatki migdałowe i wlać do tego wymieszany szafran oraz wodę różaną z kardamonem. Całość dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu do chwili, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć do szklanek. Wszystko posypać mielonym cynamonem i tłuczonymi pistacjami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów