Pudding ryżowy z migdałami, kardamonem i szafranem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2066
Składniki:
- 4,5 szklanki wody
- 3 łyżki wrzącej wody
- 2 strąki kardamonu
- 2 łyżeczki wody różanej
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka suszonego szafranu
- 1 łyżka tłuczonych pistacji
- 0,5 szklanki płatków migdałowych
Opis przygotowania:
Strąki kardamonu rozgnieść w moździerzu i wymieszać je z wodą różaną. Szafran przełożyć do kubka, zalać go 3 łyżkami wrzącej wody, zasypać 1 łyżeczką cukru i dokładnie wymieszać. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 3 szklankami wody i ugotować do miękkości. Kiedy ryż zmięknie, wsypać do niego pozostały cukier, płatki migdałowe i wlać do tego wymieszany szafran oraz wodę różaną z kardamonem. Całość dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu do chwili, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć do szklanek. Wszystko posypać mielonym cynamonem i tłuczonymi pistacjami.
Komentarze (0)