Tort-słonecznik

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3385
Tort-słonecznik
fot. anneh632 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g gwiazdek czekoladowych
  • 2 łyżki masła do wysmarowania tortownicy
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Nadzienie:
  • 150 g dżemu z czarnej porzeczki
  • Polewa:
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • Żółte płatki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek i cukru ubić mikserem sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać stopniowo po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie wsypać do tego mąkę, proszek do pieczenia i wlać ekstrakt waniliowy. Całość zmiksować na jednolitą masę i przełożyć ją do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz tortownicy, przestudzić i przekroić je na połówki. Przekrojone części wysmarować dżemem z czarnej porzeczki i złączyć z powrotem.

Przygotować płatki: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem i kurkumą. Dodać do tego masło, cukier waniliowy, sól i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto podzielić na dwa kawałki. Jeden z nich rozwałkować na grubość 3 mm, a drugi zrolować na grubości palca wskazującego. Z rozwałkowanego ciasta wyciąć kształty listków i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Natomiast zrolowane ciasto pokroić na 3 cm kawałki i nałożyć je na listki z wyciętego wcześniej ciasta. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec na złoty kolor.

Przygotować polewę: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do rondla, zasypać cukrem pudrem, postawić na małym ogniu i rozpuścić na płynną masę. Wysmarować nią całe ciasto, po czym na brzegi wyłożyć upieczone listki z ciasta, a środek posypać gwiazdkami z czekolady.

Ciasto podawać po zastygnięciu masy czekoladowej.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów