Tort-słonecznik
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3385
Składniki:
- 250 g gwiazdek czekoladowych
- 2 łyżki masła do wysmarowania tortownicy
- 1 łyżka bułki tartej
- Ciasto:
- 4 jajka
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Nadzienie:
- 150 g dżemu z czarnej porzeczki
- Polewa:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka cukru pudru
- Żółte płatki:
- 300 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki kurkumy
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek i cukru ubić mikserem sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać stopniowo po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie wsypać do tego mąkę, proszek do pieczenia i wlać ekstrakt waniliowy. Całość zmiksować na jednolitą masę i przełożyć ją do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz tortownicy, przestudzić i przekroić je na połówki. Przekrojone części wysmarować dżemem z czarnej porzeczki i złączyć z powrotem.
Przygotować płatki: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem i kurkumą. Dodać do tego masło, cukier waniliowy, sól i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto podzielić na dwa kawałki. Jeden z nich rozwałkować na grubość 3 mm, a drugi zrolować na grubości palca wskazującego. Z rozwałkowanego ciasta wyciąć kształty listków i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Natomiast zrolowane ciasto pokroić na 3 cm kawałki i nałożyć je na listki z wyciętego wcześniej ciasta. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec na złoty kolor.
Przygotować polewę: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do rondla, zasypać cukrem pudrem, postawić na małym ogniu i rozpuścić na płynną masę. Wysmarować nią całe ciasto, po czym na brzegi wyłożyć upieczone listki z ciasta, a środek posypać gwiazdkami z czekolady.
Ciasto podawać po zastygnięciu masy czekoladowej.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz tortownicy, przestudzić i przekroić je na połówki. Przekrojone części wysmarować dżemem z czarnej porzeczki i złączyć z powrotem.
Przygotować płatki: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem i kurkumą. Dodać do tego masło, cukier waniliowy, sól i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto podzielić na dwa kawałki. Jeden z nich rozwałkować na grubość 3 mm, a drugi zrolować na grubości palca wskazującego. Z rozwałkowanego ciasta wyciąć kształty listków i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Natomiast zrolowane ciasto pokroić na 3 cm kawałki i nałożyć je na listki z wyciętego wcześniej ciasta. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec na złoty kolor.
Przygotować polewę: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do rondla, zasypać cukrem pudrem, postawić na małym ogniu i rozpuścić na płynną masę. Wysmarować nią całe ciasto, po czym na brzegi wyłożyć upieczone listki z ciasta, a środek posypać gwiazdkami z czekolady.
Ciasto podawać po zastygnięciu masy czekoladowej.
Komentarze (0)