Roti Tisu
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2206
Składniki:
- 2 gałki lodów waniliowych
- 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki letniego mleka %
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Jajko wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać do tego mleko, rozpuszczone masło i z całości zagnieść gładkie ciasto. Podsypać je mąką, po czym rozwałkować na grubość 2 mm i podzielić na dwa placki. Przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Smażąc drugą stronę placków należy wysmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem, po czym smażyć jeszcze przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, zawinąć wysmarowaną stroną do środka w stożek i wyłożyć na talerz. Ddać do tego po jednej gałce lodów waniliowych i polać miodem wielokwiatowym.
Komentarze (0)