Roti Tisu

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2206
Roti Tisu
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 gałki lodów waniliowych
  • 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki letniego mleka %
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Jajko wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać do tego mleko, rozpuszczone masło i z całości zagnieść gładkie ciasto. Podsypać je mąką, po czym rozwałkować na grubość 2 mm i podzielić na dwa placki. Przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Smażąc drugą stronę placków należy wysmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem, po czym smażyć jeszcze przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, zawinąć wysmarowaną stroną do środka w stożek i wyłożyć na talerz. Ddać do tego po jednej gałce lodów waniliowych i polać miodem wielokwiatowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów