Makaron ryżowy z orzechami i krewetkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 996
Składniki:
- 400 g makaronu ryżowego wstążki
- 50 g tłuczonych orzeszków pinii
- 6 mrożonych krewetek
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 cytryna
- 1 czerwona słodka papryka
- sól
- pieprz czarny mielony
- pęczek szczypiorku
Opis przygotowania:
Szczypiorek oraz paprykę umyć i odsączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno, a paprykę pozbawić nasion i pokroić ją na małe kawałki. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, potem wrzucić je do rondla z 1,5 l gotującej, się lekko osolonej wody i gotować je przez 3 minuty. Po ugotowaniu krewetki odcedzić. Makaron ryżowy wrzucić do kolejnego rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego tłuczone orzeszki pinii. Wymieszać je i smażyć przez minutę. Po tym czasie do smażonych orzeszków dodać ugotowany wcześniej makaron, wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć go z ognia i przełożyć na talerz. Jajka wbić do kubka, roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli oraz pieprzu i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Jajka smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia, rozdrobnić i posypać nimi makaron. Całość udekorować gotowanymi krewetkami, czerwoną papryką, skropić sokiem z cytryny i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)