Makaron ryżowy z orzechami i krewetkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 44
Makaron ryżowy z orzechami i krewetkami
fot. Alex9500 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g makaronu ryżowego wstążki
  • 50 g tłuczonych orzeszków pinii
  • 6 mrożonych krewetek
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cytryna
  • 1 czerwona słodka papryka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pęczek szczypiorku

Opis przygotowania:

Szczypiorek oraz paprykę umyć i odsączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno, a paprykę pozbawić nasion i pokroić ją na małe kawałki. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, potem wrzucić je do rondla z 1,5 l gotującej, się lekko osolonej wody i gotować je przez 3 minuty. Po ugotowaniu krewetki odcedzić. Makaron ryżowy wrzucić do kolejnego rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego tłuczone orzeszki pinii. Wymieszać je i smażyć przez minutę. Po tym czasie do smażonych orzeszków dodać ugotowany wcześniej makaron, wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć go z ognia i przełożyć na talerz. Jajka wbić do kubka, roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli oraz pieprzu i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Jajka smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia, rozdrobnić i posypać nimi makaron. Całość udekorować gotowanymi krewetkami, czerwoną papryką, skropić sokiem z cytryny i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów