Śliwki smażone w cieście z syropem klonowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1269
Śliwki smażone w cieście z syropem klonowym
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 śliwki czerwone (Renklody)
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej

Opis przygotowania:

Śliwki umyć, osączyć z wody, lekko je przekroić i usunąć z nich pestki.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wbić do niej jajko, wsypać cukier i wlać do tego mleko. Całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki.

Następnie w zmiksowanych składnikach zanurzyć śliwki. Po zanurzeniu wyciągnąć je łyżką i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu, a gotowe osączyć z nadmiaru tłuszczu, wyłożyć na talerz i polać syropem klonowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów