Śliwki smażone w cieście z syropem klonowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1269
Składniki:
- 4 śliwki czerwone (Renklody)
- 4 łyżki syropu klonowego
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 0,5 szklanki mąki pszennej
Opis przygotowania:
Śliwki umyć, osączyć z wody, lekko je przekroić i usunąć z nich pestki.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wbić do niej jajko, wsypać cukier i wlać do tego mleko. Całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki.
Następnie w zmiksowanych składnikach zanurzyć śliwki. Po zanurzeniu wyciągnąć je łyżką i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu, a gotowe osączyć z nadmiaru tłuszczu, wyłożyć na talerz i polać syropem klonowym.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wbić do niej jajko, wsypać cukier i wlać do tego mleko. Całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki.
Następnie w zmiksowanych składnikach zanurzyć śliwki. Po zanurzeniu wyciągnąć je łyżką i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu, a gotowe osączyć z nadmiaru tłuszczu, wyłożyć na talerz i polać syropem klonowym.
Komentarze (0)