Gofry z truskawkami i syropem klonowym

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1705
Gofry z truskawkami i syropem klonowym
fot. Timolina / elements.envato.com

Składniki:

  • 300 g truskawek
  • 200 ml syropu klonowego
  • 2 listki świeżej mięty
  • 2 łyżki oleju
  • Na ciasto:
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Truskawki oraz miętę umyć i osączyć z wody. Truskawki pokroić w ćwiartki. Przygotować ciasto: do rondla wlać mleko, wsypać do niego mąkę, cukier i wbić do tego jajko. Całość zmiksować mikserem i przelać chochelką na wysmarowaną olejem i rozgrzaną gofrownicę. Gofry smażyć na rumiany kolor, po czym przełożyć na talerz. Następnie polać je syropem klonowym, posypać pokrojonymi wcześniej truskawkami, cukrem pudrem i udekorować świeżą miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów