Gofry z truskawkami i syropem klonowym
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1705
Składniki:
- 300 g truskawek
- 200 ml syropu klonowego
- 2 listki świeżej mięty
- 2 łyżki oleju
- Na ciasto:
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Truskawki oraz miętę umyć i osączyć z wody. Truskawki pokroić w ćwiartki. Przygotować ciasto: do rondla wlać mleko, wsypać do niego mąkę, cukier i wbić do tego jajko. Całość zmiksować mikserem i przelać chochelką na wysmarowaną olejem i rozgrzaną gofrownicę. Gofry smażyć na rumiany kolor, po czym przełożyć na talerz. Następnie polać je syropem klonowym, posypać pokrojonymi wcześniej truskawkami, cukrem pudrem i udekorować świeżą miętą.
Komentarze (0)