Racuchy z jabłkami, miodem i syropem klonowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2792
Składniki:
- 100 ml syropu klonowego
- 100 ml miodu lipowego
- 4 jabłka (Antonówka)
- 1 łyżka masła
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojone jabłka. Wlać do tego syrop klonowy, miód i wsypać cynamon. Składniki wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Do wymieszanych składników wlać mleko i olej, wbić do tego jajko i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki nabierać chochelką i przelać je na rozgrzaną drugą patelnię bez tłuszczu. Całość smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu.
Usmażone racuchy ściągnąć ognia, przełożyć je na talerz i nałożyć na nie smażone wcześniej składniki z drugiej patelni.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Do wymieszanych składników wlać mleko i olej, wbić do tego jajko i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki nabierać chochelką i przelać je na rozgrzaną drugą patelnię bez tłuszczu. Całość smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu.
Usmażone racuchy ściągnąć ognia, przełożyć je na talerz i nałożyć na nie smażone wcześniej składniki z drugiej patelni.
Komentarze (0)