Racuchy z jabłkami, miodem i syropem klonowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2792
Racuchy z jabłkami, miodem i syropem klonowym
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml syropu klonowego
  • 100 ml miodu lipowego
  • 4 jabłka (Antonówka)
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojone jabłka. Wlać do tego syrop klonowy, miód i wsypać cynamon. Składniki wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Do wymieszanych składników wlać mleko i olej, wbić do tego jajko i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki nabierać chochelką i przelać je na rozgrzaną drugą patelnię bez tłuszczu. Całość smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu.

Usmażone racuchy ściągnąć ognia, przełożyć je na talerz i nałożyć na nie smażone wcześniej składniki z drugiej patelni.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów