Gofry z syropem klonowym i masłem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3672
Składniki:
- 200 ml syropu klonowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru pudru
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju do smarowania gofrownicy
- 1,5 szklanki letniego mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 pomarańcza do dekoracji
Opis przygotowania:
Pomarańczę umyć, osączyć z wody i pokroić w ćwiartki.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać letnie mleko i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietany.
Gofrownice wysmarować olejem i rozgrzać do temperatury 200 stopni. Następnie wlać do niej chochelka zmiksowane składniki. Smażyć na złoty kolor, po czym przełożyć na talerz.
Upieczone gofry polać syropem klonowym, wysmarować masłem i posypać cukrem pudrem.
Na koniec udekorować pokrojona pomarańczą
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać letnie mleko i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietany.
Gofrownice wysmarować olejem i rozgrzać do temperatury 200 stopni. Następnie wlać do niej chochelka zmiksowane składniki. Smażyć na złoty kolor, po czym przełożyć na talerz.
Upieczone gofry polać syropem klonowym, wysmarować masłem i posypać cukrem pudrem.
Na koniec udekorować pokrojona pomarańczą
Komentarze (0)