Gofry z syropem klonowym i masłem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3672
Gofry z syropem klonowym i masłem
fot. Svadilfari / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 ml syropu klonowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju do smarowania gofrownicy
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 pomarańcza do dekoracji

Opis przygotowania:

Pomarańczę umyć, osączyć z wody i pokroić w ćwiartki.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać letnie mleko i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietany.

Gofrownice wysmarować olejem i rozgrzać do temperatury 200 stopni. Następnie wlać do niej chochelka zmiksowane składniki. Smażyć na złoty kolor, po czym przełożyć na talerz.

Upieczone gofry polać syropem klonowym, wysmarować masłem i posypać cukrem pudrem.

Na koniec udekorować pokrojona pomarańczą

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów