Ślimaki w puree z pietruszki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1865
Ślimaki w puree z pietruszki
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 150 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 100 ml gotowego sosu sojowego jasnego
  • 20 żywych ślimaków winniczków
  • 2 liście rukoli do dekoracji
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 mały seler
  • 0,5 kg korzenia pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Zebrane ślimaki pozostawić na 12 godzin w naczyniu z otworami zalanego wodą, aby się oczyściły. Następnie po tym czasie zagotować 2 l wody i na wrzątek wrzucić ślimaki. Gotować przez 1 minutę z muszlami, potem odcedzić i wyciągnąć je z muszli. Wyciągnięte z muszli ślimaki pozbawić części niejadalnych (należy pozostawić tylko stopkę, a resztę usunąć) i dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Umyte przełożyć do rondla i zalać bulionem oraz winem wytrawnym. Wszystkie warzywa dokładnie umyć i obrać ze skóry. Seler, marchew oraz cebulę pokroić drobno, dodać do składników, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i gotować przez 3 godziny na małym ogniu. Potem wszystko odcedzić i pozostawić jedynie ugotowane ślimaki. Pietruszkę zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, zmiksować mikserem i wyłożyć na talerz. Dodać do tego ugotowane wcześniej ślimaki i udekorować liściem rukoli. Na koniec wszystko polać sosem sojowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów