Ślimaki w puree z pietruszki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2048
Składniki:
- 200 ml bulionu warzywnego z kostki
- 150 ml czerwonego wina wytrawnego
- 100 ml gotowego sosu sojowego jasnego
- 20 żywych ślimaków winniczków
- 2 liście rukoli do dekoracji
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 mały seler
- 0,5 kg korzenia pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Zebrane ślimaki pozostawić na 12 godzin w naczyniu z otworami zalanego wodą, aby się oczyściły. Następnie po tym czasie zagotować 2 l wody i na wrzątek wrzucić ślimaki. Gotować przez 1 minutę z muszlami, potem odcedzić i wyciągnąć je z muszli. Wyciągnięte z muszli ślimaki pozbawić części niejadalnych (należy pozostawić tylko stopkę, a resztę usunąć) i dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Umyte przełożyć do rondla i zalać bulionem oraz winem wytrawnym. Wszystkie warzywa dokładnie umyć i obrać ze skóry. Seler, marchew oraz cebulę pokroić drobno, dodać do składników, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i gotować przez 3 godziny na małym ogniu. Potem wszystko odcedzić i pozostawić jedynie ugotowane ślimaki. Pietruszkę zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, zmiksować mikserem i wyłożyć na talerz. Dodać do tego ugotowane wcześniej ślimaki i udekorować liściem rukoli. Na koniec wszystko polać sosem sojowym.
Komentarze (0)