Korzenne placki z pietruszki z sosem jogurtowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1683

Składniki:

  • Placki:
  • 200-250 gr pietruszki
  • 100 gr mąki pszennej
  • 50 gr kaszy manny
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 papryczki chili drobno posiekanej
  • 200 ml wody
  • olej do smażenia
  • Sos:
  • 250 gr jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 1/2 papryczki chili drobno posiekanej
  • sól i sok z cytryny lub limonki do smaku

Opis przygotowania:

Placki:
Pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wymieszać wszystkie pozostałe składniku prócz oleju.
Smażyć placki na oleju (podobnie jak placki ziemniaczane lub racuchy) na złoty kolor.
Obok podać sos.
Sos:
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu, doprawić solą i sokiem z cytryny lub limonki.

Autor: Annvina

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów