Korzenne placki z pietruszki z sosem jogurtowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2147
Składniki:
- Placki:
- 200-250 gr pietruszki
- 100 gr mąki pszennej
- 50 gr kaszy manny
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 1 łyżeczka kopru włoskiego
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 papryczki chili drobno posiekanej
- 200 ml wody
- olej do smażenia
- Sos:
- 250 gr jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 1/2 papryczki chili drobno posiekanej
- sól i sok z cytryny lub limonki do smaku
Opis przygotowania:
Placki:
Pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wymieszać wszystkie pozostałe składniku prócz oleju.
Smażyć placki na oleju (podobnie jak placki ziemniaczane lub racuchy) na złoty kolor.
Obok podać sos.
Sos:
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu, doprawić solą i sokiem z cytryny lub limonki.
Pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wymieszać wszystkie pozostałe składniku prócz oleju.
Smażyć placki na oleju (podobnie jak placki ziemniaczane lub racuchy) na złoty kolor.
Obok podać sos.
Sos:
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu, doprawić solą i sokiem z cytryny lub limonki.
Komentarze (0)