Budyń czekoladowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2464
Składniki:
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 125 cukru
- 40 g kakao
- 3/8 l mleka
- 3 jajka
- 1/4 l śmietanki 30%
Opis przygotowania:
Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Metalową misę wstaw do kąpieli wodnej i postaw na ogniu. Cukier, kakao, mleko i jajka wymieszaj w misie u ubijaj tak długo, aż ciepły krem zgęstnieje. Odciśniętą żelatynę dodaj do kremu i mieszaj, aż do rozpuszczenia. Misę z kremem wstaw do zimnej kąpieli wodnej i schłódź, często mieszając. Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z kremem. Masą napełnić małe foremki, przykryj i odstaw do schłodzenia.
Komentarze (0)