Ślimaki w skorupkach

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 6172
Ślimaki w skorupkach
fot. J. Patrick Fischer (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 50 szt ślimaków winniczków
  • 30 dkg masła
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 łyżka tymianku
  • 0,5 l wytrawnego wina białego
  • 0,5 szklanki octu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • tymianek

Opis przygotowania:

Zebrane ślimaki włożyć do dużej miski lub garnka, zalać dużą ilością wody, przykryć i pozostawić na 48 godzin. W tym czasie należy dość często zmieniać im wodę. Pod koniec razem ze zmienioną wodą dodać ocet i przetrzymać w nim ślimaki przez 2 godziny. Następnie ślimaki opłukać, przełożyć do innego garnka, zalać je lekko osoloną wodą i gotować przez 15 minut. Po ugotowaniu ślimaki odcedzić, przelać zimną wodą, wyjąć ze skorupek i usunąć czarne odwłoki. Do drugiego garnka wlać wino w proporcji z wodą 1:1, dodać obraną i umytą marchew, seler, sól, pieprz, tymianek i gotować przez 1 godzinę. Po ugotowaniu wywar winny przecedzić przez sitko. Do przecedzonego wywaru wrzucić jadalną część ślimaków i gotować przez 3 godziny na małym ogniu. Skorupki z wyjętych ślimaków dobrze wymoczyć w gorącej wodzie, po czym je wyciągnąć i osuszyć. Czosnek rozetrzeć z masłem i siekana natką pietruszki i wypełnić nim do połowy skorupki ślimaków. Na położony czosnek ułożyć ugotowane ślimaki, a ślimaki posmarować ponownie roztartym czosnkiem. Nagrzać piekarnik do temperatury 170 stopni, przygotować naczynie do zapiekania i ułożyć w nim nadziane skorupki ze ślimakami. Ślimaki do zapiekania ułożyć nadzianymi otworkami do góry. Całość zapiekać przez 10 minut. Gotowe ślimaki podajemy natychmiast po zapieczeniu.

Komentarze (1)

nie wiem kto to pisał i skąd taki pomysł miał ale jeśli ślimaki będzie się gotować przez 15 minut w muszelkach to nic ciekawego się później z nich nie wyciągnie powinno je się tylko sparzyć przez jakieś 2 do 3 minut we wcześniej za gotowanej wodzie, a obcina się je za wątrobą a dokładniej 2 milimetry się jej zostawia, po sparzeniu najlepiej odczekać chwilę by przestygły wyciągać jak są chłodzone wodą to się rozrywają przy wyciąganiu...
pozdrawiam

Podobne przepisy

Więcej przepisów