Nuggetsy z selera i ziemniaków
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3550
Składniki:
- 2 selery
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka mąki
- 1 czerwona sałata
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 0,5 kg ziemniaków
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę czerwoną wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Do odcedzonych ziemniaków dodać masło i kiedy się roztopi, całość przełożyć do sałaty. Jajka roztrzepać widelcem na talerzu ze szczyptą soli i pieprzu. Na drugi talerz przesypać mąkę, a na kolejny bułkę tartą. Seler obrać ze skóry, po czym pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Plastry selera namoczyć w jajku, następnie w mące, potem ponownie w jajku i bułce tartej. Namoczone smażyć w głębokim oleju na patelni na złoty kolor. Gotowe osączyć z tłuszczu i dodać do całości.
Komentarze (0)