Nuggetsy z selera i ziemniaków

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3550
Nuggetsy z selera i ziemniaków
fot. Seph Swain / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 selery
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1 czerwona sałata
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 0,5 kg ziemniaków
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę czerwoną wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Do odcedzonych ziemniaków dodać masło i kiedy się roztopi, całość przełożyć do sałaty. Jajka roztrzepać widelcem na talerzu ze szczyptą soli i pieprzu. Na drugi talerz przesypać mąkę, a na kolejny bułkę tartą. Seler obrać ze skóry, po czym pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Plastry selera namoczyć w jajku, następnie w mące, potem ponownie w jajku i bułce tartej. Namoczone smażyć w głębokim oleju na patelni na złoty kolor. Gotowe osączyć z tłuszczu i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów