Śledzie smażone z ziołami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 446
Składniki:
- 600 g świeżych lub mrożonych śledzi
- 2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 jajka
- 1 łyżeczka przyprawy do ryb
- 1 cytryna
- sól morska
- zielony koperek
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Śledzie sprawić, pozbawić wnętrzności, dokładnie je opłukać pod bieżącą wodą i odsączyć z jej nadmiaru. Jajka wbić na talerz i rozmieszać je widelcem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą i wymieszać ją z przyprawą do ryb i ziołami prowansalskimi. Namoczyć przygotowane śledzie w roztrzepanych jajkach, posypać je bułką tartą z przyprawami oraz szczyptą soli i smażyć w mocno rozgrzanym głębokim oleju na patelni na średnim ogniu. Śledzie smażyć do ich miękkości, po czym ściągnąć je z patelni, przełożyć na tackę, skropić sokiem z cytryny i udekorować zielonym koperkiem.
Komentarze (0)