Śledzie smażone z ziołami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 249
Śledzie smażone z ziołami
fot. Dream79 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g świeżych lub mrożonych śledzi
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • 1 cytryna
  • sól morska
  • zielony koperek
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Śledzie sprawić, pozbawić wnętrzności, dokładnie je opłukać pod bieżącą wodą i odsączyć z jej nadmiaru. Jajka wbić na talerz i rozmieszać je widelcem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą i wymieszać ją z przyprawą do ryb i ziołami prowansalskimi. Namoczyć przygotowane śledzie w roztrzepanych jajkach, posypać je bułką tartą z przyprawami oraz szczyptą soli i smażyć w mocno rozgrzanym głębokim oleju na patelni na średnim ogniu. Śledzie smażyć do ich miękkości, po czym ściągnąć je z patelni, przełożyć na tackę, skropić sokiem z cytryny i udekorować zielonym koperkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów