Śledzie w sosie z dyni
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2931
Składniki:
- 4 marynowane śledzie
- 400 g dyni
- 1 jabłko
- 2 jajka
- 0,5 szklanki śmietany
- 1 cebula
- pęczek szczypiorku
- 0,5 łyżki octu winnego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Śledzie obrać ze skóry, ości, pokroić na kawałki i przełożyć na talerz. Dynię umyć, obrać ze skóry, usunąć nasiona, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Jabłko obrać ze skórki, usunąć nasiona, cebulę obrać i pokroić drobno. Ugotowana dynię odcedzić, ostudzić, następnie zmiksować z jabłkiem, cebulą, śmietaną i octem. Dynię doprawić solą i pieprzem. Jajka ugotować na twardo, po ugotowaniu odcedzić, obrać i pokroić drobno. Zmiksowaną dynię ułożyć na śledziach, posypać kawałeczkami jajka i pokrojonym drobno szczypiorkiem. Podajemy zaraz po wykonaniu.
Komentarze (0)