Śledzie w sosie z dyni

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2731

Składniki:

  • 4 marynowane śledzie
  • 400 g dyni
  • 1 jabłko
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 1 cebula
  • pęczek szczypiorku
  • 0,5 łyżki octu winnego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Śledzie obrać ze skóry, ości, pokroić na kawałki i przełożyć na talerz. Dynię umyć, obrać ze skóry, usunąć nasiona, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Jabłko obrać ze skórki, usunąć nasiona, cebulę obrać i pokroić drobno. Ugotowana dynię odcedzić, ostudzić, następnie zmiksować z jabłkiem, cebulą, śmietaną i octem. Dynię doprawić solą i pieprzem. Jajka ugotować na twardo, po ugotowaniu odcedzić, obrać i pokroić drobno. Zmiksowaną dynię ułożyć na śledziach, posypać kawałeczkami jajka i pokrojonym drobno szczypiorkiem. Podajemy zaraz po wykonaniu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów