Śledź w pomidorach

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4015
Śledź w pomidorach
fot. Sung Sook / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 kg matiasów
  • 2,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu
  • 0,5 kg cebuli
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • olej
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz papryka w proszku
  • natka zielonej pietruszki
  • 1 cytryna

Opis przygotowania:

Wodę zmieszać z octem, dodać 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy i ugotować. Po ugotowaniu ostudzić i zalać nią pokrojone w paski matiasy. Zalane śledzie odstawić na 8 godzin do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i przełożyć na talerz, bez zalew. Rozgrzać mocno olej na patelni, obrać cebulę, pokroić w talarki i lekko zeszklić ją na patelni. Cebulę doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Zeszkloną wyłożyć na talerz obok matiasów. Pomidory umyć, pokroić w talarki i położyć na cebulę. Całość pokropić ketchupem, udekorować natką zielonej pietruszki i pokrojoną w plastry cytryną.

Komentarze (1)

To w ogóle nie jest śledź w pomidorach ale śledź marynowany z sałatką pomidorową.
Całkowite nieporozumienie, ponieważ przez śledzia w pomidorach rozumie się śledzia w takim czy innym SOSIE POMIDOROWYM !!

Podobne przepisy

Więcej przepisów