Śledź w pomidorach
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4229
Składniki:
- 1 kg matiasów
- 2,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki octu
- 0,5 kg cebuli
- 3 pomidory
- 2 łyżki ketchupu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- olej
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz papryka w proszku
- natka zielonej pietruszki
- 1 cytryna
Opis przygotowania:
Wodę zmieszać z octem, dodać 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy i ugotować. Po ugotowaniu ostudzić i zalać nią pokrojone w paski matiasy. Zalane śledzie odstawić na 8 godzin do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i przełożyć na talerz, bez zalew. Rozgrzać mocno olej na patelni, obrać cebulę, pokroić w talarki i lekko zeszklić ją na patelni. Cebulę doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Zeszkloną wyłożyć na talerz obok matiasów. Pomidory umyć, pokroić w talarki i położyć na cebulę. Całość pokropić ketchupem, udekorować natką zielonej pietruszki i pokrojoną w plastry cytryną.
Komentarze (1)
To w ogóle nie jest śledź w pomidorach ale śledź marynowany z sałatką pomidorową.
Całkowite nieporozumienie, ponieważ przez śledzia w pomidorach rozumie się śledzia w takim czy innym SOSIE POMIDOROWYM !!