Jabłka pieczone z lodem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2373
Jabłka pieczone z lodem
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml białego rumu
  • 100 ml gotowej polewy toffi
  • 5 g tłuczonych migdałów
  • 2 jabłka Cortland
  • 2 gałki lodów waniliowych
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, osączyć z wody, pokroić w plastry o grubości 1,5 cm i usunąć gniazda nasienne. Następnie pokrojone jabłka przełożyć na aluminiowa tackę do grilla, zalać je rumem, posypać cynamonem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piec przez 15 minut po czym wyciągnąć i przełożyć na talerz. Obsypać je tłuczonymi migdałami i dodać porcje lodów waniliowych. Całość zalać gotową polewa toffi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów