Śledź w futrze

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 291
Śledź w futrze
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g matiasów w oleju
  • 200 ml majonezu
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 czerwone buraki
  • 2 marchewki
  • 1 słodkie jabłko
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa oraz jabłko umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki z marchewka przełożyć razem do jednego rondla, zalać wodą tak, aby składniki nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i obrać ze skóry. Ugotowane ziemniaki z marchewką pokroić w kostkę, przełożyć do salaterki i oprószyć solą i pieprzem. Buraki czerwone przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu buraki odcedzić, obrać je ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Jabłko obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ zetrzeć na tej samej tarce jarzynowej i dodać do startych buraków w misce. Na ziemniaki z marchewką w salaterce nałożyć odsączone z oleju matiasy, a na to wyłożyć starte buraki z jabłkiem. Całość polać majonezem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów