Śledź w futrze
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 497
Składniki:
- 300 g matiasów w oleju
- 200 ml majonezu
- 3 duże ziemniaki
- 2 czerwone buraki
- 2 marchewki
- 1 słodkie jabłko
- 1 cebula
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa oraz jabłko umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki z marchewka przełożyć razem do jednego rondla, zalać wodą tak, aby składniki nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i obrać ze skóry. Ugotowane ziemniaki z marchewką pokroić w kostkę, przełożyć do salaterki i oprószyć solą i pieprzem. Buraki czerwone przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu buraki odcedzić, obrać je ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Jabłko obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ zetrzeć na tej samej tarce jarzynowej i dodać do startych buraków w misce. Na ziemniaki z marchewką w salaterce nałożyć odsączone z oleju matiasy, a na to wyłożyć starte buraki z jabłkiem. Całość polać majonezem.
Komentarze (0)