Fattoush
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3364
Składniki:
- 8 pomidorków koktajlowych
- 4 rzodkiewki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 chlebki pita
- 2 zielone ogórki
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 czerwona cebula
- 0,5 szklanki cieplej wody
- natka zielonej pietruszki
- garstka świeżej mięty
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Ogórki pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki i dodać do składników wraz z pokrojoną drobno rzodkiewką, natką zielonej pietruszki i miętą. Chlebki pita namoczyć ciepłą wodą, po czym przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko zrumienić na średnim ogniu z obu stron. Zrumienione ściągnąć z ognia, pokroić na kawałki i dodać do całości. Wszystko oprószyć pieprzem, solą, zalać sokiem z limonki, oliwą z oliwek, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)