Śledź po góralsku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3412

Składniki:

  • 4 sprawione śledzie po ok. 20 dag każdy
  • 10 dag mąki
  • 5 łyżek "Planty"
  • korzeń chrzanu (ok. 3-4 dag) lub 2 łyżeczki tartego
  • 375 ml octu winnego przygotowanego na bazie białego wina
  • 1 łyżka ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 łyżki gorczycy
  • 8 dag cukru
  • 30 dag czerwonej cebuli
  • kwiatostany kopru do dekoracji

Opis przygotowania:

Śledzie dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz na papierowym ręczniku. Wysyp mąkę na talerz obiadowy, wymieszaj z niewielką ilością soli. W powstałej panierce obtocz śledzie. Smaż porcjami na rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony po 5-6 minut na złotobrązowy kolor.

Przygotuj marynatę: oczyść chrzan, pokrój w plasterki. Zagotuj wraz z octem, 180 ml wody, ziarenkami pieprzu i gorczycy oraz 2 łyżeczkami soli, pieprzem mielonym i cukrem. Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki. Dorzuć do marynaty razem z oderwanymi od gałązek małymi kwiatostanami kopru. Ponownie zagotuj. Marynatę odstaw na tak długo, aż cebula całkowicie zmięknie. Następnie w dużej formie ułóż usmażone śledzie. Zalej przygotowaną marynatą i odstaw przynajmniej na dobę w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu śledzie nabiorą aromatu i będą gotowe do spożycia.

Autor: magdam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów