Śledź po góralsku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3412
Składniki:
- 4 sprawione śledzie po ok. 20 dag każdy
- 10 dag mąki
- 5 łyżek "Planty"
- korzeń chrzanu (ok. 3-4 dag) lub 2 łyżeczki tartego
- 375 ml octu winnego przygotowanego na bazie białego wina
- 1 łyżka ziarenek czarnego pieprzu
- 2 łyżki gorczycy
- 8 dag cukru
- 30 dag czerwonej cebuli
- kwiatostany kopru do dekoracji
Opis przygotowania:
Śledzie dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz na papierowym ręczniku. Wysyp mąkę na talerz obiadowy, wymieszaj z niewielką ilością soli. W powstałej panierce obtocz śledzie. Smaż porcjami na rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony po 5-6 minut na złotobrązowy kolor.
Przygotuj marynatę: oczyść chrzan, pokrój w plasterki. Zagotuj wraz z octem, 180 ml wody, ziarenkami pieprzu i gorczycy oraz 2 łyżeczkami soli, pieprzem mielonym i cukrem. Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki. Dorzuć do marynaty razem z oderwanymi od gałązek małymi kwiatostanami kopru. Ponownie zagotuj. Marynatę odstaw na tak długo, aż cebula całkowicie zmięknie. Następnie w dużej formie ułóż usmażone śledzie. Zalej przygotowaną marynatą i odstaw przynajmniej na dobę w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu śledzie nabiorą aromatu i będą gotowe do spożycia.
Przygotuj marynatę: oczyść chrzan, pokrój w plasterki. Zagotuj wraz z octem, 180 ml wody, ziarenkami pieprzu i gorczycy oraz 2 łyżeczkami soli, pieprzem mielonym i cukrem. Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki. Dorzuć do marynaty razem z oderwanymi od gałązek małymi kwiatostanami kopru. Ponownie zagotuj. Marynatę odstaw na tak długo, aż cebula całkowicie zmięknie. Następnie w dużej formie ułóż usmażone śledzie. Zalej przygotowaną marynatą i odstaw przynajmniej na dobę w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu śledzie nabiorą aromatu i będą gotowe do spożycia.
Komentarze (0)