Pchali (pkhali) ze szpinaku

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2359
Pchali (pkhali) ze szpinaku
fot. kopachinsky (elements.envato.com)
Pchali (pkhali) to popularna gruzińska przystawka ze zmielonych warzyw oraz orzechów, wzbogacona aromatycznymi przyprawami. Podstawową wersją jest pchali ze zmielonego szpinaku. Przystawka ta idealnie sprawdzi się jako dodatek do świeżego pieczywa.

Składniki:

  • 1,5 kg świeżego szpinaku
  • 400 g łuskanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki łuskanych nasion granatu
  • 1 pęczek natki zielonej pietruszki
  • 1 pęczek zielonej kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego nagietka
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Szpinak, natkę pietruszki oraz kolendry umyć i osączyć z wody. Szpinak przełożyć do rondla, zalać go wodą tak, aby nie wystawał, dodać do tego łyżeczkę soli i od chwili zagotowania wody w rondlu, szpinak gotować przez 5 minut. Po ugotowaniu dobrze odsączyć z wody. Orzechy włoskie przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry i dodać do orzechów w mikserze. Oba składniki zmiksować na jednolitą masę i przełożyć je do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Natkę zielonej pietruszki oraz kolendrę posiekać drobno i dodać do całości. Wsypać do tego mieloną paprykę, kozieradkę oraz nagietka. Następnie ugotowany wcześniej szpinak przepuścić przez maszynkę do mięsa i dodać go do składników w misce. Wszystko wymieszać, po czym uformować z tego małe kulki, wyłożyć je na talerz i udekorować nasionami granatu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów