Jiaozi smażone
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2516
Składniki:
- olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
- Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,4 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Na wypełnienie:
- 30 g jedwabistego tofu
- 30 g makaronu wstążki
- 4 grzyby shitake
- 3 szalotki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Wlać do tego letnią wodę, wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć w nim krążki o średnicy 15 cm.
Przygotować wypełnienie: grzyby shitake oraz kapustę umyć i osączyć z wody. Kapustę zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach. po czym włożyć ją do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i przełożyć do miski. Szalotki obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej szalotki dodać pokrojone na drobne kawałki grzyby shitake i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do kapusty w misce. Następnie makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do składników. Tofu pokroić w drobną kostkę i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wlać sos sojowy i dokładnie wymieszać.
Wymieszane składniki przełożyć łyżką na wycięte krążki ciasta. Zawinąć ręcznie, włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować wypełnienie: grzyby shitake oraz kapustę umyć i osączyć z wody. Kapustę zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach. po czym włożyć ją do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i przełożyć do miski. Szalotki obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej szalotki dodać pokrojone na drobne kawałki grzyby shitake i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do kapusty w misce. Następnie makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do składników. Tofu pokroić w drobną kostkę i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wlać sos sojowy i dokładnie wymieszać.
Wymieszane składniki przełożyć łyżką na wycięte krążki ciasta. Zawinąć ręcznie, włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)