Sieja smażona
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 7942
Składniki:
- 1 kg siei
- 3 łyżki mąki
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki tłuczonych orzechów
- 10 dkg masła
- 1 łyżka natki zielonej pietruszki
- sok z jednej cytryny
- oliwa do smażenia
Opis przygotowania:
Rybę oczyścić z ości, pokroić na porcje, skropić sokiem z cytryny i posolić. Odstawić na 15 minut. Przygotować talerze z mąką, roztrzepanymi jajkami i orzechami zmieszanymi z bułką tartą. Obtoczyć porcje ryby w tej samej kolejności. Następnie ułożyć na patelni na mocno rozgrzanej oliwie i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyciągnąć na talerz, wyłożyć kawałkami masła i posypać natką zielonej pietruszki. Sieję podajemy na gorąco.
Komentarze (1)
blee ale ochydne brrrrrrrrrrrrrrr