Fasola smażona w ziołach
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1950
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1,5 szklanki białej fasoli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka soku cytrynowego
- pęczek zielonej pietruszki
- pęczek botwinki
- pęczek zielonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Zieleninę umyć i osączyć z wody. Natkę kolendry, zielonej pietruszki, botwinkę i tymianek pokroić na małe kawałki. Fasolę przesypać do rondla, zalać ją lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i moczyć przez 1 godzinę. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie oliwę z oliwek zmieszać z musztardą Dijon, octem jabłkowym i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Wsypać do tego ugotowaną wcześniej fasolę. Składniki wymieszać i smażyć pod przykryciem, do chwili, aż fasola się przyrumieni. Wtedy dodać do tego wszystko pokrojone wcześniej zielone składniki. Całość dobrze wymieszać, doprawić do smaku przyprawami i smażyć przez 1,5 minuty nadal pod przykryciem na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i skropić sokiem cytrynowym.
Komentarze (0)