Deser owocowy z kiwano
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4470
Składniki:
- 200 ml mleka 3,2 %
- 200 ml śmietany kremówki
- 16 g cukru waniliowego
- 8 truskawek
- 2 łyżki wiśni z kompotu
- 2 owoce kiwano
- 2 liście bananowca
- 2 łyżki letniej wody
- 1,5, łyżki żelatyny spożywczej
- 1 granat
Opis przygotowania:
Owoce oraz liście bananowca umyć i osączyć z wody. Truskawki obrać z szypułek. Nasiona granatu oraz kiwano wyłuskać z łupiny. Wiśnie osączyć z kompotu. Liście bananowca przełożyć na talerz. Żelatynę spożywczą zalać letnią wodą i moczyć przez 5 minut. Następnie do rondla przelać mleko, śmietanę kremówkę i wsypać cukier waniliowy. Składniki postawić na małym ogniu i podgrzewać do czasu rozpuszczenia się cukru waniliowego. Potem dodać do tego namoczoną wcześniej żelatynę, dokładnie rozmieszać i ściągnąć z ognia. Do miseczek dodać wyłuskane nasiona kiwano i zalać je rozmieszanymi składnikami z żelatyną. Całość przestudzić i wstawić do lodówki, aby żelatyna stężała. Kiedy to nastąpi, wyciągnąć z lodówki oraz misek i przełożyć odwrotną stroną na liście bananowca. Wszystko udekorować truskawkami, wiśniami i nasionami granatu.
Komentarze (0)