Shumai gotowane na parze
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2730
Składniki:
- 4 liście kapusty włoskiej
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki letniej wody
- Wypełnienie:
- 350 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- 1 melon
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście kapusty włoskiej przełożyć do naczynia do gotowania na parze.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać do tego letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć kwadraty o wymiarach 6 x 6 cm.
Przygotować wypełnienie: melona obrać ze skóry, przekroić, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski, dodając mięso mielone oraz obraną ze skóry i pokrojoną drobno cebulę. Całość zalać sosem sojowym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i uformować z tego ręcznie małe kulki, po czym włożyć je do pokrojonego ciasta.
Wszystko złożyć ręcznie, ale nie sklejać i włożyć do naczynia z liśćmi kapusty. Postawić na rondlu z wodą i zagotować na średnim ogniu. Od chwili zagotowania wody, gotować przez 10 minut.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać do tego letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć kwadraty o wymiarach 6 x 6 cm.
Przygotować wypełnienie: melona obrać ze skóry, przekroić, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski, dodając mięso mielone oraz obraną ze skóry i pokrojoną drobno cebulę. Całość zalać sosem sojowym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i uformować z tego ręcznie małe kulki, po czym włożyć je do pokrojonego ciasta.
Wszystko złożyć ręcznie, ale nie sklejać i włożyć do naczynia z liśćmi kapusty. Postawić na rondlu z wodą i zagotować na średnim ogniu. Od chwili zagotowania wody, gotować przez 10 minut.
Komentarze (0)