Shumai gotowane na parze

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2730
Shumai gotowane na parze
fot. irrational_cat / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 liście kapusty włoskiej
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Wypełnienie:
  • 350 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 melon
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście kapusty włoskiej przełożyć do naczynia do gotowania na parze.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać do tego letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć kwadraty o wymiarach 6 x 6 cm.

Przygotować wypełnienie: melona obrać ze skóry, przekroić, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski, dodając mięso mielone oraz obraną ze skóry i pokrojoną drobno cebulę. Całość zalać sosem sojowym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i uformować z tego ręcznie małe kulki, po czym włożyć je do pokrojonego ciasta.

Wszystko złożyć ręcznie, ale nie sklejać i włożyć do naczynia z liśćmi kapusty. Postawić na rondlu z wodą i zagotować na średnim ogniu. Od chwili zagotowania wody, gotować przez 10 minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów