Szaszłyki z krewetek i boczku z ziemniakami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2663
Składniki:
- 30 g wędzonego boczku w plastrach
- 12 mrożonych krewetek
- 10 g tartego sera Gouda
- 2 duże ziemniaki
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 2 liście sałaty
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na talerz. Dwa plastry wędzonego boczku pokroić w drobną kostkę, resztę pozostawić do zawinięcia krewetek. Ziemniaki osuszyć, naciąć z jednej strony nożem, przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec do miękkości. Kiedy zmiękną, nie wyciągając z piekarnika oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, posypać tartym serem Gouda i pokrojonym wcześniej boczkiem. Całość ponownie piec w tej samej temperaturze do czasu, aż ser się roztopi. Wówczas wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, zawinąć w plastry wędzonego boczku, nabić na patyczki szaszłykowe, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i razem piec na średnim ogniu na rumiany kolor. Upieczone ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Następnie upieczone ziemniaki posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem, a szaszłyki polać pikantnym keczupem.
Komentarze (0)