Szaszłyki z krewetek i boczku z ziemniakami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2663
Szaszłyki z krewetek i boczku z ziemniakami
fot. T.C. (@PhotoFox5000) / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 30 g wędzonego boczku w plastrach
  • 12 mrożonych krewetek
  • 10 g tartego sera Gouda
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 liście sałaty
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na talerz. Dwa plastry wędzonego boczku pokroić w drobną kostkę, resztę pozostawić do zawinięcia krewetek. Ziemniaki osuszyć, naciąć z jednej strony nożem, przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec do miękkości. Kiedy zmiękną, nie wyciągając z piekarnika oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, posypać tartym serem Gouda i pokrojonym wcześniej boczkiem. Całość ponownie piec w tej samej temperaturze do czasu, aż ser się roztopi. Wówczas wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, zawinąć w plastry wędzonego boczku, nabić na patyczki szaszłykowe, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i razem piec na średnim ogniu na rumiany kolor. Upieczone ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Następnie upieczone ziemniaki posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem, a szaszłyki polać pikantnym keczupem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów