Pierogi z truskawkami gotowane na parze

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1202
Pierogi z truskawkami gotowane na parze
fot. verchmarco (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 szklanka letniej wody
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 400 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Przygotować nadzienie: truskawki obrać z szypułek, dokładnie umyć i odsączyć z wody. Następnie przesypać je do miski, zasypać cukrem i mielonym cynamonem.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczypta soli. Wlać do tego letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Na wycięte krążki przełożyć przygotowane wcześniej truskawki z cukrem i cynamonem. Całość dokładnie zlepić ręcznie, po czym przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą.

Od chwili zagotowania wody w naczyniu wszystko gotować przez 10-15 minut. Po tym czasie gotowe pierogi ściągnąć z sita i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów