Pierogi z truskawkami gotowane na parze
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1202
Składniki:
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 1 szklanka letniej wody
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 400 g truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Przygotować nadzienie: truskawki obrać z szypułek, dokładnie umyć i odsączyć z wody. Następnie przesypać je do miski, zasypać cukrem i mielonym cynamonem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczypta soli. Wlać do tego letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Na wycięte krążki przełożyć przygotowane wcześniej truskawki z cukrem i cynamonem. Całość dokładnie zlepić ręcznie, po czym przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą.
Od chwili zagotowania wody w naczyniu wszystko gotować przez 10-15 minut. Po tym czasie gotowe pierogi ściągnąć z sita i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczypta soli. Wlać do tego letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Na wycięte krążki przełożyć przygotowane wcześniej truskawki z cukrem i cynamonem. Całość dokładnie zlepić ręcznie, po czym przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą.
Od chwili zagotowania wody w naczyniu wszystko gotować przez 10-15 minut. Po tym czasie gotowe pierogi ściągnąć z sita i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)