Pinakbet - warzywa gotowane na parze z krewetkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1691
Pinakbet - warzywa gotowane na parze z krewetkami
fot. Thepacificconoisseur / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 50 ml ciemnego sosu sojowego
  • 40 g mrożonych krewetek
  • 40 g zielonej papryki chili
  • 40 g zielonej fasolki szparagowej
  • 40 g okry
  • 2 czerwone cebule

Opis przygotowania:

Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Paprykę chili oraz okrę przekroić i pozbawić nasion. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek. Cebulę czerwoną obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Następnie wszystkie warzywa oraz oczyszczone wcześniej krewetki przełożyć razem na jedno sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą i gotować składniki do ich miękkości na średnim ogniu. Po ugotowaniu całość ściągnąć z sita, wyłożyć na talerz i polać sosem sojowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów