Pinakbet - warzywa gotowane na parze z krewetkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1691
Składniki:
- 50 ml ciemnego sosu sojowego
- 40 g mrożonych krewetek
- 40 g zielonej papryki chili
- 40 g zielonej fasolki szparagowej
- 40 g okry
- 2 czerwone cebule
Opis przygotowania:
Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Paprykę chili oraz okrę przekroić i pozbawić nasion. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek. Cebulę czerwoną obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Następnie wszystkie warzywa oraz oczyszczone wcześniej krewetki przełożyć razem na jedno sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą i gotować składniki do ich miękkości na średnim ogniu. Po ugotowaniu całość ściągnąć z sita, wyłożyć na talerz i polać sosem sojowym.
Komentarze (0)