Bułki gotowane na parze z mięsem i papryką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4051
Bułki gotowane na parze z mięsem i papryką
fot. snowpea&bokchoi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki
  • szczypta mielonego imbiru
  • sól
  • Na ciasto:
  • 5 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 kg mąki

Opis przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami letniego mleka i cukrem, po czym odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej rozczyn drożdżowy, sól, wbić jajka, wlać mleko i wyrobić ciasto. Wyrobione przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie zrumienić mięso na patelni na 1 łyżce oliwy i uformować z niego ręcznie małe kuleczki. Następnie ciasto ponownie zagniatać przez 30 sekund, potem urywać małe kawałki i uformować kształt bułek z otworem w środku. Do otworów włożyć kulki z mięsa. Całość zlepić razem w kulkę, spłaszczyć i odstawić na 10 minut. Przygotować garnek z sitem i zalać go do połowy wodą. Bułki wyłożyć na sito i gotować na średnim ogniu przez 20 minut. Gotowe bułki wyłożyć na talerz. Rozgrzać patelnię bez tłuszczu i sparzyć na niej 1 łyżką ziaren sezamu. Do sezamu wlać oliwę, dodać bułkę tartą, mielona paprykę, imbir, wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Do całości dodać kolejna łyżkę ziaren sezamu, wymieszać, ściągnąć z ognia i wyłożyć na bułki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów