Szparagi gotowane na parze

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 6329
Szparagi gotowane na parze
fot. Lars Plougmann / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1/2 kg szparagów
  • 2 papryki czerwone
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 pęczek szczypiorku
  • natka kolendry
  • Na sos:
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 dag startego parmezanu
  • 5 dag tłuczonych orzeszków piniowych
  • 70 ml oliwy
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szparagi i paprykę dobrze umyć. Przygotować garnek do gotowania na parze. Nalać do niego tyle wody, aby nie dotykała położonego nad nią sitka lub specjalnego wachlarza. Na sitko wyłożyć szparagi i gotować do czasu miękkości warzyw. Ugotowane wyciągnąć i przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i przysmażyć lekko na niej pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodać ją do szparagów. Szczypiorek i kolendrę posiekać drobno i posypać po papryce.

Przygotować sos: obrać czosnek i drobno go posiekać, dodać parmezan, tłuczone orzeszki piniowe, oliwę, szczyptę soli, pieprzu i wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowanym sosem wyłożyć paprykę i szparagi. Do spożycia podawać zaraz po przyrządzeniu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów