Szparagi gotowane na parze
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6329
Składniki:
- 1/2 kg szparagów
- 2 papryki czerwone
- 2 łyżki oliwy
- 1 pęczek szczypiorku
- natka kolendry
- Na sos:
- 1 ząbek czosnku
- 5 dag startego parmezanu
- 5 dag tłuczonych orzeszków piniowych
- 70 ml oliwy
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Szparagi i paprykę dobrze umyć. Przygotować garnek do gotowania na parze. Nalać do niego tyle wody, aby nie dotykała położonego nad nią sitka lub specjalnego wachlarza. Na sitko wyłożyć szparagi i gotować do czasu miękkości warzyw. Ugotowane wyciągnąć i przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i przysmażyć lekko na niej pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodać ją do szparagów. Szczypiorek i kolendrę posiekać drobno i posypać po papryce.
Przygotować sos: obrać czosnek i drobno go posiekać, dodać parmezan, tłuczone orzeszki piniowe, oliwę, szczyptę soli, pieprzu i wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowanym sosem wyłożyć paprykę i szparagi. Do spożycia podawać zaraz po przyrządzeniu.
Przygotować sos: obrać czosnek i drobno go posiekać, dodać parmezan, tłuczone orzeszki piniowe, oliwę, szczyptę soli, pieprzu i wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowanym sosem wyłożyć paprykę i szparagi. Do spożycia podawać zaraz po przyrządzeniu.
Komentarze (0)