Shish taouk (szaszłyki z kurczaka)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 2539
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 100 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki ostu winnego
- 2 zielone słodkie papryki
- 2 cebule
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki mielonej, ostrej. czerwonej papryki chili
- sól
Opis przygotowania:
Paprykę zieloną umyć, osączyć z wody, pozbawić ją nasion, a miąższ pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie piórka. Piersi z kurczaka pokroić na duże kawałki. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę do miski. Następnie do przepuszczonego czosnku dodać jogurt, wlać sok z cytryny, oliwę z oliwek, ocet winny, wsypać mieloną paprykę, pieprz i szczyptę soli. Całość dobrze wymieszać, po czym dodać do tego pokrojone wcześniej mięso i marynować przez 2 godziny. Po tym czasie mięso wyciągnąć z marynaty i ponabijać na patyczki szaszłykowe. Dodać do tego pokrojoną, zielona paprykę, cebulę i wszystko przełożyć na ruszt rozpalonego grilla. Mięso grillować z każdej strony do miękkości, a gotowe ściągnąć z grilla i przełożyć na tacę.
Komentarze (0)