Fasola z wątróbką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2382
Składniki:
- 400 g czerwonej fasoli
- 300 g wątróbki wieprzowej
- 6 łyżek oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przypraw do fasoli
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- sól
- pieprz czarny mielony
- sałata strzępiasta do dekoracji
Opis przygotowania:
Sałatę umyć i osączyć z wody. Fasolę opłukać pod bieżącą wodą. Następnie przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Wątróbkę wieprzową pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać ugotowaną wcześniej fasolę i oprószyć ją przyprawą do fasoli. Fasolę smażyć do chwili, aż lekko się przyrumieni, wtedy dodać do tego pokrojoną wątróbkę wieprzową. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym majerankiem i smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i udekorować sałatą strzępiastą.
Komentarze (0)