Fasola z wątróbką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2382
Fasola z wątróbką
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g czerwonej fasoli
  • 300 g wątróbki wieprzowej
  • 6 łyżek oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przypraw do fasoli
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • sałata strzępiasta do dekoracji

Opis przygotowania:

Sałatę umyć i osączyć z wody. Fasolę opłukać pod bieżącą wodą. Następnie przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Wątróbkę wieprzową pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać ugotowaną wcześniej fasolę i oprószyć ją przyprawą do fasoli. Fasolę smażyć do chwili, aż lekko się przyrumieni, wtedy dodać do tego pokrojoną wątróbkę wieprzową. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym majerankiem i smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i udekorować sałatą strzępiastą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów