Shish Barak
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1117
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki orzeszków pinii
- natka zielonej pietruszki
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 0,5 szklanki letniej wody
- szczypta soli
- Farsz:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- sól
- pieprz czarny mielony
- Sos:
- 800 ml jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki wody przegotowanej przestudzonej
- 2 łyżki oleju
- sól
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ją ze szczyptą soli, wlać do tego letnią wodę i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować farsz: cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, wsypać, mielony cynamon, szczyptę soli, pieprzu i lekko zrumienić na średnim ogniu. Następnie ściągnąć z ognia i przełożyć łyżeczką na krążki z ciasta.
Wszystko dobrze zawinąć i wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Ciasto z zawartością gotować przez 3 minuty, a po tym czasie odcedzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Mąkę wymieszać z jogurtem, przegotowaną wodą i przelać do zeszklonego czosnku. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Kiedy to nastąpi, ściągnąć z ognia i zalać tym ciasto z farszem na talerzu. Wszystko skropić oliwą z oliwek i posypać orzeszkami pinii oraz natką zielonej pietruszki.
Przygotować farsz: cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, wsypać, mielony cynamon, szczyptę soli, pieprzu i lekko zrumienić na średnim ogniu. Następnie ściągnąć z ognia i przełożyć łyżeczką na krążki z ciasta.
Wszystko dobrze zawinąć i wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Ciasto z zawartością gotować przez 3 minuty, a po tym czasie odcedzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Mąkę wymieszać z jogurtem, przegotowaną wodą i przelać do zeszklonego czosnku. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Kiedy to nastąpi, ściągnąć z ognia i zalać tym ciasto z farszem na talerzu. Wszystko skropić oliwą z oliwek i posypać orzeszkami pinii oraz natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)