Shish Barak
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1704
Składniki:
- Sos:
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 100 g orzeszków pinii
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki wody przegotowanej i przestudzonej
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- natka zielonej pietruszki
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
- Farsz:
- 450 g mielonego mięsa wołowego
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- sól
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować farsz: cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, wsypać mielone nasiona kolendry, cynamon, majeranek i tymianek. Całość dobrze wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć łyżką na wycięte wcześniej krążki z ciasta.
Następnie wszystko dobrze zlepić ręcznie w uszka, wrzucić do 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody w rondlu i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia, uszka z mięsem odcedzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: skrobię ziemniaczaną wymieszać z wodą przegotowaną w kubku. Następnie przelać ją do jogurtu naturalnego w rondlu. Całość postawić na średnim ogniu i ciągle mieszać do chwili, aż jogurt zgęstnieje. Wtedy ściągnąć z ognia. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Zeszklony ściągnąć z ognia i wymieszać z jeszcze ciepłym jogurtem w rondlu. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i polać tym uszka na talerzu.
Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno, wymieszać ją z pozostałą oliwą z oliwek oraz orzeszkami pinii i dodać do potrawy.
Przygotować farsz: cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, wsypać mielone nasiona kolendry, cynamon, majeranek i tymianek. Całość dobrze wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć łyżką na wycięte wcześniej krążki z ciasta.
Następnie wszystko dobrze zlepić ręcznie w uszka, wrzucić do 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody w rondlu i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia, uszka z mięsem odcedzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: skrobię ziemniaczaną wymieszać z wodą przegotowaną w kubku. Następnie przelać ją do jogurtu naturalnego w rondlu. Całość postawić na średnim ogniu i ciągle mieszać do chwili, aż jogurt zgęstnieje. Wtedy ściągnąć z ognia. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Zeszklony ściągnąć z ognia i wymieszać z jeszcze ciepłym jogurtem w rondlu. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i polać tym uszka na talerzu.
Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno, wymieszać ją z pozostałą oliwą z oliwek oraz orzeszkami pinii i dodać do potrawy.
Komentarze (0)