Shish Barak

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1704
Shish Barak
fot. Peteravivangel (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • Sos:
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 100 g orzeszków pinii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki wody przegotowanej i przestudzonej
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • natka zielonej pietruszki
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Farsz:
  • 450 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.

Przygotować farsz: cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, wsypać mielone nasiona kolendry, cynamon, majeranek i tymianek. Całość dobrze wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć łyżką na wycięte wcześniej krążki z ciasta.

Następnie wszystko dobrze zlepić ręcznie w uszka, wrzucić do 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody w rondlu i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia, uszka z mięsem odcedzić i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: skrobię ziemniaczaną wymieszać z wodą przegotowaną w kubku. Następnie przelać ją do jogurtu naturalnego w rondlu. Całość postawić na średnim ogniu i ciągle mieszać do chwili, aż jogurt zgęstnieje. Wtedy ściągnąć z ognia. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Zeszklony ściągnąć z ognia i wymieszać z jeszcze ciepłym jogurtem w rondlu. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i polać tym uszka na talerzu.

Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno, wymieszać ją z pozostałą oliwą z oliwek oraz orzeszkami pinii i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów