Shakshouka w cieście
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1145
Składniki:
- 300 g mrożonego ciasta francuskiego
- 250 g jedwabistego tofu
- 6 jaj
- 2 czerwone papryczki chili
- 2 pomidory
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- natka kolendry
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić i ułożyć je w foremkach do babeczek. Warzywa umyć i odsączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić ją w drobna kostkę. Pomidory również pokroić drobno. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego pokrojony czosnek i zeszklić go na średnim ogniu. Dodać do tego pokrojoną wcześniej paprykę i pomidory. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym kminem rzymskim i smażyć je do miękkości. Po usmażeniu ściągnąć z patelni i przełożyć do ciasta w foremkach. Tofu pokroić w kostkę i dodać do całości. Następnie jajka wbić do kubka, doprawić je solą, pieprzem i dobrze rozmieszać widelcem. Po rozmieszaniu przelać je do ciasta z warzywami oraz tofu. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i posypać natką kolendry oraz sezamem.
Komentarze (0)