Shakshouka w cieście

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1145
Shakshouka w cieście
fot. Fasci (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 250 g jedwabistego tofu
  • 6 jaj
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • natka kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić i ułożyć je w foremkach do babeczek. Warzywa umyć i odsączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić ją w drobna kostkę. Pomidory również pokroić drobno. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego pokrojony czosnek i zeszklić go na średnim ogniu. Dodać do tego pokrojoną wcześniej paprykę i pomidory. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym kminem rzymskim i smażyć je do miękkości. Po usmażeniu ściągnąć z patelni i przełożyć do ciasta w foremkach. Tofu pokroić w kostkę i dodać do całości. Następnie jajka wbić do kubka, doprawić je solą, pieprzem i dobrze rozmieszać widelcem. Po rozmieszaniu przelać je do ciasta z warzywami oraz tofu. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i posypać natką kolendry oraz sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów