Shakshouka
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1908
Składniki:
- 300 g pomidorów z puszki w zalewie
- 100 ml wody
- 4 jajka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki chili
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w cienkie plastry. Paprykę czerwoną i zieloną pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i dodać do tego pokrojoną cukinię z papryką. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2 minuty. Następnie wlać do tego 100 ml wody, dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, wsypać mielony kminek, paprykę chili i cukier. Całość dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Wówczas wbić do tego jajka, rozmieszać wszystko widelcem i dusić do czasu ścięcia się jaj. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)