Shakshouka

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 857
Shakshouka
fot. citymama / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g pomidorów z puszki w zalewie
  • 100 ml wody
  • 4 jajka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki chili
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w cienkie plastry. Paprykę czerwoną i zieloną pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i dodać do tego pokrojoną cukinię z papryką. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2 minuty. Następnie wlać do tego 100 ml wody, dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, wsypać mielony kminek, paprykę chili i cukier. Całość dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Wówczas wbić do tego jajka, rozmieszać wszystko widelcem i dusić do czasu ścięcia się jaj. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

0 komenatrzy