Roladki z indyka w cieście z pieczarkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1797
Składniki:
- 600 g mrożonego ciasta francuskiego
- 250 g małych pieczarek
- 6 łyżek oleju
- 4 piersi z indyka
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 cebula
- 0,5 szklanki letniej wody
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Pomidory oraz pieczarki umyć i odsączyć z wody. Pieczarki obrać z błony i pokroić je w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone pieczarki, doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia. Ciasto francuskie rozmrozić i wyłożyć na stolnicy. Piersi z indyka rozbić tłuczkiem, oprószyć je solą, pieprzem, suszonym tymiankiem oraz majerankiem i nałożyć na nie usmażone wcześniej pieczarki z cebulą. Rozbite piersi z pieczarkami i cebulą zawinąć i zrumienić na pozostałym oleju na patelni. Po zrumienieniu ściągnąć z patelni, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i zawinąć w ciasto francuskie. Wszystko ponownie zlepić, po czym ciasto wysmarować letnią wodą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i podawać z pomidorami.
Komentarze (0)