Kroppkakor

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3457
Kroppkakor
fot. hfb / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 10 ziemniaków
  • 2 łyżki dżemu borówkowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i osączyć z wody. Następnie 6 ziemniaków przełożyć do rondla, zalać wodą w taki sposób, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone przepuścić przez maszynkę do mięsa i wyłożyć na stolnicę. Cztery ziemniaki zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach, osączyć z nadmiaru wody i dodać do ziemniaków na stolnicy. Wbić jajko, wsypać mąkę i z całości wyrobić ciasto. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać suszoną kolendrę i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie dodać do tego mięso mielone, oprószyć je pieprzem oraz solą, smażyć przez 3 minuty i ściągnąć z ognia. Z wyrobionego ciasta uformować ręcznie małe kulki i zrobić w nich wgniecenie palcem. We wgniecenia łyżeczką ponakładać usmażone wcześniej mięso. Z całości uformować ponownie kulki ręcznie i włożyć je do 1,5 l lekko osolonej, gotującej się wody. Kulki gotować przez 3 minuty na dużym ogniu. Ugotowane odcedzić i wyłożyć na talerz. Na gorące jeszcze kulki nałożyć masło i dżem borówkowy.

Komentarze (0)