Gamjajeon

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2077
Gamjajeon
fot. KFoodaddi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 30 ml ciemnego sosu sojowego
  • 20 g tartego parmezanu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 marchew
  • 1 sałata lodowa
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 0,5 szklani mąki ryżowej

Opis przygotowania:

Sos sojowy przelać do małych miseczek. Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę podzielić na liście i wyłożyć na talerz. Ziemniaki oraz marchew obrać ze skóry, po czym ziemniaki zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach, a marchew tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do składników w misce. Wsypać do tego tarty parmezan, mąkę i wbić jajko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Rozgrzać mocno olej na patelni i łyżką nałożyć na niego wymieszane składniki. Wszystko smażyć na lekko rumiany kolor z obu stron, po czym ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na liście sałaty lodowej. Sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Usmażony ściągnąć z ognia i wsypać do miseczki z sosem sojowym.

Komentarze (0)