Gamjajeon
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2077
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 30 ml ciemnego sosu sojowego
- 20 g tartego parmezanu
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 marchew
- 1 sałata lodowa
- 1 łyżeczka sezamu
- 0,5 szklani mąki ryżowej
Opis przygotowania:
Sos sojowy przelać do małych miseczek. Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę podzielić na liście i wyłożyć na talerz. Ziemniaki oraz marchew obrać ze skóry, po czym ziemniaki zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach, a marchew tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do składników w misce. Wsypać do tego tarty parmezan, mąkę i wbić jajko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Rozgrzać mocno olej na patelni i łyżką nałożyć na niego wymieszane składniki. Wszystko smażyć na lekko rumiany kolor z obu stron, po czym ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na liście sałaty lodowej. Sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Usmażony ściągnąć z ognia i wsypać do miseczki z sosem sojowym.
Komentarze (0)