Focaccia z pieczonym bakłażanem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2578
Składniki:
- 5 dag suszonych pomidorów
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 liście sałaty
- 2 czarne oliwki
- 1 bakłażan
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 100 ml letniej wody
- 15 g suszonych drożdży
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę przełożyć na talerz. Suszone pomidory sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody. Bakłażana przekroić na połowy i zrobić podłużne nacięcie nożem. Na przekrojonego bakłażana nałożyć pokrojone drobno suszone pomidory, oprószyć pieprzem solą, mielonym kminkiem i imbirem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec przez 35 minut. Po tym czasie bakłażana wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i miąższ zeskrobać łyżeczką, po czym doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i przełożyć na sałatę.
Przygotować ciasto: drożdże zalać letnią wodą z rozpuszczonym cukrem i moczyć przez 10 minut. Potem mąkę przesypać do miski. Dodać do niej namoczone drożdże i wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasto wlać oliwę z oliwek i zagniatać przez 1 minutę. Zagniecione ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, przełożyć na blachę do pieczenia i piec piekarniku rozgrzanym do temp. 220 stopni na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i na gorące rozsmarować olej i posypać solą. Gdy przestygnie, pokroić na kawałki i dodać do składników na talerzu. Całość udekorować czarną oliwką.
Przygotować ciasto: drożdże zalać letnią wodą z rozpuszczonym cukrem i moczyć przez 10 minut. Potem mąkę przesypać do miski. Dodać do niej namoczone drożdże i wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasto wlać oliwę z oliwek i zagniatać przez 1 minutę. Zagniecione ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, przełożyć na blachę do pieczenia i piec piekarniku rozgrzanym do temp. 220 stopni na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i na gorące rozsmarować olej i posypać solą. Gdy przestygnie, pokroić na kawałki i dodać do składników na talerzu. Całość udekorować czarną oliwką.
Komentarze (0)