Focaccia z pieczonym bakłażanem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2578
Focaccia z pieczonym bakłażanem
fot. missmeng / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 5 dag suszonych pomidorów
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 liście sałaty
  • 2 czarne oliwki
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 100 ml letniej wody
  • 15 g suszonych drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę przełożyć na talerz. Suszone pomidory sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody. Bakłażana przekroić na połowy i zrobić podłużne nacięcie nożem. Na przekrojonego bakłażana nałożyć pokrojone drobno suszone pomidory, oprószyć pieprzem solą, mielonym kminkiem i imbirem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec przez 35 minut. Po tym czasie bakłażana wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i miąższ zeskrobać łyżeczką, po czym doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i przełożyć na sałatę.

Przygotować ciasto: drożdże zalać letnią wodą z rozpuszczonym cukrem i moczyć przez 10 minut. Potem mąkę przesypać do miski. Dodać do niej namoczone drożdże i wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasto wlać oliwę z oliwek i zagniatać przez 1 minutę. Zagniecione ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, przełożyć na blachę do pieczenia i piec piekarniku rozgrzanym do temp. 220 stopni na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i na gorące rozsmarować olej i posypać solą. Gdy przestygnie, pokroić na kawałki i dodać do składników na talerzu. Całość udekorować czarną oliwką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów